Slurv kan koste deg drømmejobben

Er du i jobbskiftemodus? Da bør du ta deg tid til å foreta en kritisk gjennomgang av CV’en din, oppfordrer Trond Nymark, partner i Ildne.

Slurv kan koste deg drømmejobben

- Jeg slutter aldri å la meg overraske over hvor ofte jeg finner slurv i CV-ene vi mottar, sier Trond Nymark. Han har noen klare oppfordringer til dem som jakter på nye arbeidsoppgaver – enten det skjer gjennom Ildne eller ikke.

- Det første du skal huske på, er at søknaden og sammendraget i CV-en din skal være en direkte besvarelse av bestillingen som ligger i utlysningsteksten. Kompetansen og erfaringen som etterspørres til stillingen skal du ikke gjemme bort verken i søknaden eller CV-en, men løfte fram. Vis at du har kvalifikasjonene i orden, sier han.

Ildne bruker ofte flere timer med hver av kandidatene til nettopp dette; å trekke fram kvalitetene og relevansen som gjør nettopp denne personen til den beste kandidaten for jobben. Det samme mener Trond du bør gjøre selv. Les utlysningsteksten nøye, noter deg nøyaktig hva det er arbeidsgiveren er på jakt etter, og bygg opp CV-en din ut fra dette.

I tillegg er det viktig å være nøye med detaljene. Opplysninger du selv kanskje synes er så opplagte at de ikke er nødvendige å nevne, kan i følge Trond være helt avgjørende å få med i søknaden. - Vår jobb er å få frem erfaring, utdanning og personlige egenskaper slik at våre kandidater har størst mulig sjanse til å nå frem i konkurransen om stillingene vi presenterer dem på, sier han.

En ingeniør vil kanskje instinktivt tenke at CV-en hans eller hennes vil bli behandlet av noen med den samme kompetansen. Det stemmer ikke nødvendigvis. Uansett om det er et konsulent- og rekrutteringsselskap som Ildne eller HR-avdelingen i et stort selskap som får en kandidat til vurdering, skal den først gjennom en utsiling hvor kandidatene som mangler de rette sertifikatene eller godkjenningene lukes bort. Dessverre er det mange sterke kandidater som forsvinner allerede her, rett og slett fordi de ikke viser at de er kvalifisert, sier Trond.

Ni av ti slurver

Ildne får hvert år omtrent 2.500 CV-er til vurdering, og om lag ti prosent av dem som tar kontakt blir kalt inn til intervju. Hos de fleste av disse må det en grundig opprydning til før CV-ene kan sendes ut til mulige oppdragsgivere.

- Slurv er så unødvendig. Over 90 % prosent av de CV-ene vi mottar har skrivefeil eller avvik i perioder oppgitt i CV og på tilhørende attester. Ta deg tid til en gjennomgang med venner, eller som et minimum en kvalitetssikring via retteprogrammet i Word. Da gir du et mye bedre førsteinntrykk, råder Trond.

Hvem er det så som slurver?

- Her finnes det ikke noe fasitsvar, men en tendens vi har registrert er at det er de som før var mest attraktive på arbeidsmarkedet som slurver mest. Den typiske slurveren er gjerne mellom 30 og 45 år, og har vært vant til å kunne diktere betingelsene sine. Nå er maktbalansen snudd på hodet, og der det tidligere var konkurranse om kandidatene er det nå konkurranse om jobbene. Da må slurvet ryddes bort, ellers kan jobben gå til noen andre, sier han.

Unngå faktafeil

Det er ikke bare slurv som kan koste deg drømmejobben. Et annet vanlig problem er faktafeil, og da særlig når det gjelder opplistingen av tidligere jobber.

- Det er forskjell på arbeidsgivere og oppdragsgivere, og dersom du har vært utleid arbeidskraft må du få dette tydelig fram i CV-en. Skriv hvor du har vært ansatt og hvem du har vært utleid til. Dersom du skulle komme i posisjon for jobben du søker på vil opplysningene dine bli ettergått, og da er det synd om du skulle ryke ut på grunn av at du har vært unøyaktig her. CV-en din må stemme overens med attestene, både når det gjelder arbeidsgivere og når det gjelder start- og sluttdatoer.

Et annet enkelt råd Trond vil gi, er å være nøye med referansene.

- Tro det eller ei, men også her er det mange som slurver. Kanskje har noen av referansene dine fått nytt telefonnummer siden sist, eller ny epostadresse? I så fall kan det være helt ødeleggende for deg å liste opp utdatert kontaktinfo. Om du vil ha jobben må du sørge for at vi får tak i referansene du oppgir, og den enkleste måten å sikre dette på er at du først kontakter dem selv. Ring dem opp og sjekk. I likhet med de andre rådene våre koster dette veldig lite, mens nytteverdien kan bli veldig stor. Du har rett og slett ikke råd til å la være, poengterer han.

Helt til slutt: Hvem er det som pleier å ende opp med drømmejobben?

- Når alt annet er likt, vil det være innsalget som avgjør. Det hjelper med en godt bygget CV, et godt språk og et vinnende vesen. Dersom naturlig beskjedenhet skulle stå i veien for et offensivt innsalg, kan slike som oss være greie å benytte seg av, smiler Trond.